Špaldový mazanec

Špaldový mazanec

TIP! Mandle můžete zaměnit za pekanové nebo jiné ořechy dle vlastní chuti!

  • Doba přípravy: 55
  • Počet porcí: 2

Postup

  1. Připravte si směs na kvásek: bio plnotučné mléko Nature’s Promise ohřejte tak, aby bylo vlažné – na cca 40 °C. Do vlažného mléka rozdrolte droždí, přisypte 40 g bio třtinového cukru Nature’s Promise, dvě lžíce světlé špaldové mouky a vše smíchejte. Následně připravenou směs přikryjte a dejte na teplé místo cca na 15 minut, dokud hezky nenakyne.
  2. Připravte si robot, do mísy přidejte zcela povolené máslo, 70 g třtinového cukru a 3 žloutky. Následně vše nástavcem na šlehání vyšlehejte do máslové pěny. Přidejte sůl, obě mouky (dohromady 1 kg) a připravený kvásek. Pomocí stěrky začněte pomalu vymíchávat těsto. Ve chvíli, kdy se všechny suroviny začnou pojit, můžete použít robot (s hákovým nástavcem) a cca 5–10 minut nechte vypracovávat těsto.
  3. Vypracované těsto opět přikryjte a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejně velké části a vypracujte kulatý bochník. Plech vyložte pečicím papírem a lehce jej potřete olejem. Vypracované mazance položte na plech, potřete vajíčkem a posypte mandlemi.
  5. Mazance ještě lehce nakynou. Následně je pečte 8–10 minut v rozehřáté troubě při cca 220 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 45 minut.
  6. Upečené a hotové mazance potřete směsí rozpuštěného másla s rumem. Nemusíte se bát potřít je tekutinou pořádně a několikrát, mazance by měly směs řádně nasát.
Najít nejbližší prodejnu