Špaldová vánočka Nature’s Promise

Špaldová vánočka Nature’s Promise

Nadýchaná vánočka by měla zdobit každou vánoční tabuli! Tahle je navíc upečená z naší prvotřídní bio špaldové mouky. Věděli jste, že dřív špalda nechyběla v žádné české kuchyni? Zeptejte se babiček a třeba společně upečte právě špaldovou vánočku.

  • Doba přípravy: 60 minut kynutí, 60 minut příprava
  • Počet porcí: 1 vánočka

Postup

  1. Zaděláme kvásek – ohřejeme trochu mléka (cca 50 ml) a přidáme lžičku cukru spolu s čerstvým droždím.
  2. Necháme 15 minut vykynout pod utěrkou na teplém místě či topení.
  3. Mouku vsypeme do mísy, uděláme v ní důlek a do něj nalijeme kvásek. Dále přidáme roztavené máslo, rozinky, třtinový i vanilkový cukr. Důkladně promícháme.
  4. Do těsta dále přidáme zbytek mléka, žloutky vajec (pozor, opravdu jen žloutky!) a špetku soli.
  5. Pokud se těsto příliš lepí, můžete přisypat ještě trochu mouky. Posléze ho pokropte vodou a nechte kynout v teple zhruba hodinu.
  6. Po vykynutí těsto rozdělte na 9 přibližně stejných dílů. Vyválejte je do dlouhých válečků a poté spleťte do vánočky. Konce vánočky důkladně zmáčkněte. Podle potřeby nechte ještě pár minut nakynout.
  7. Předehřejte si troubu na 200 stupňů a mezitím vánočku potřete vyšlehaným bílkem a posypte mandlemi na ozdobu.
  8. Vánočku pečte prvních 8–10 minut při 200 stupních, poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 40 minut dozlatova.
Najít nejbližší prodejnu