Bezlepkový koláč

Bezlepkový koláč

V našem novém receptu najdete inspiraci, do jakého koláče se o víkendu můžete pustit. Je zdravý, pistáciový, a navíc bez lepku! Dejte nám vědět, jak se povedl! Pochutnali jste si?

  • Doba přípravy: 60 minut

Ingredience

  • Korpus:
    • 200 g bezlaktózového másla Natureʼs Promise
    • 170 g bio třtinového cukru Natureʼs Promise
    • 3 bio vejce Natureʼs Promise
    • 100 g 3% bio bílého jogurtu Natureʼs Promise
    • 20 g vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)
    • 200 g namletých bio mandlí Natureʼs Promise
    • 100 g bio kukuřičné mouky Natureʼs Promise
    • kůra ze dvou pomerančů
    • vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
    • 1 kávová lžička bezlepkového kypřicího prášku
  • Sirup:
    • vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
    • 120 g bio třtinového cukru Natureʼs Promise
  • Na ozdobení:
    • 200 ml 15% bio zakysané smetany Natureʼs Promise
    • nasekané pistácie

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C. V hrnci pomalu rozpustíme bezlaktózové máslo Natureʼs Promise, přidáme vanilkový cukr a bio třtinový cukr Natureʼs Promise, který necháme v másle rozpustit.
  2. Do mísy nasypeme bio kukuřičnou mouku Natureʼs Promise, mleté mandle a bezlepkový kypřicí prášek. Následně přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru (pouze oranžovou část kůry) a čerstvou pomerančovou šťávu. Nakonec přidáváme bio vejce Natureʼs Promise, rozpuštěné máslo s cukry a 3% bio bílý jogurt Natureʼs Promise.
  3. Vše důkladně promícháme, dokud nám nevznikne těsto. Vyložíme dortovou formu (nejlépe o průměru 26 cm) pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Následně dáme péct na 45 minut do trouby. Po upečení necháme korpus vychladnout.
  4. Třtinový cukr nasypeme na pánvičku a zalijeme pomerančovou šťávou. Necháme prohřát na středně vysokém stupni, občas promícháme, dokud se nevytvoří sirup (cca 15 minut). Vznikne nám zredukovaná šťáva.
  5. Korpus vyndáme z formy, ale ještě neodstraňujeme pečicí papír, a shora polijeme zredukovanou šťávou tak, aby stekla i po stranách. Takto připravený koláč necháme nejlépe přes noc v lednici. Následně jej potřeme zakysanou smetanou a posypeme nasekanými pistáciemi.
  6. TIP: Místo pistácií můžeme na posypání použít jiné ořechy (mandle, vlašské ořechy).
  • BEZ LEPKU